Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък,

...
 Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък,
Коментари Харесай

Разпети петък е - дори птиците не пеят, страдайки за Христос

 Петият ден от Страстната седмица е прочут като Разпети петък, тъй като тогава Исус Христос е разпнат на кръста. Постът на този ден е изключително непоколебим, като църквата не разрешава да се яде и даже да се пие вода. Исус е разпнат сред двама разбойници и умира в огромни страдания. Хрониките настояват, че на този ден е имало по едно и също време слънчево затъмнение и земетресение.

 На Разпети петък се отслужват литургии, на които се напомнят страданията на Христос, който се е трансформирал в жертва за човешките грехове.

 В деня, в който Исус Христос е разпнат, не би трябвало да се прави никаква работа и се счита, че хората, които не съблюдават тази заръка, ще бъдат сполетени от огромни несгоди. Строго неразрешени са и другите веселби. В националните традиции се повелява на Разпети петък да се мине под маса, като по този метод човек алегорично да се очисти от всичките си грехове. Според евангелските текстове на Разпети петък небето и земята са се раздрали, а Слънцето се е скрило, като над цяла Голгота е настъпила цялостна мрачевина. В католическите църкви на този ден се изнася кръста, което въплъщава носенето му от Христос до Голгота.

 В една легенда се споделя, че в петък, когато Христос се качвал към Голгота с големия кръст на плещите, той минал край една жена, която перяла, и ѝ изискал малко вода. Жената обаче вместо вода му дала мръсотия. По-нататък в различен дом, където печели самун, дали на Спасителя малко от топлия самун и откакто го изял Исус споделил: „ Проклета да бъде дамата, която пере в тоя ден, а благословена оная, която подготвя хляба! " Затова е признато в този ден да не се пере.

 В православните храмове на Разпети петък по традиция се издига алегоричен гроб, затрупан с алената плащеница, която се покрива с цветя от християните. По време на свещенодействие плащеницата се изнася и с нея се прави алегорично циркулиране към храма, като в края на церемонията свещеникът я връща върху символичния гроб. В националните вярвания се споделя, че в петия ден от Страстната седмица даже птиците не пеят, тъй като страдат за Христос.

Инфо: www.sanovnik.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР